Intervju med Thor Gunnar, medeier og daglig leder for Norlis Antikvariat

Picture of Oslo i sentrum

Oslo i sentrum

av prosjektleder for Oslo i sentrum

En følelse av å være i Harry Potter

Like ved Nasjonalgalleriet inn i Universitetsgata finner man virkelig en skjult perle. Norlis Antikvariat, et antikvariat som selger gamle og brukte bøker, kart og andre trykte produkter. Med en gang vi gikk inn i butikken fikk man en følelse av å være med i en Harry Potter-film. Alt av interiøret, bøkene og lokalet ga oss et historisk inntrykk. Vi fikk intervjuet Thor Gunnar Næss, medeier og daglig leder for Norlis Antikvariat.

Hei Thor Gunnar, fortell litt om deg selv og reisen din hit: 

– Jeg har vært i bransjen i nesten 20 år og startet med 10 år i Damms Antikvariat. Før det jobbet jeg i filmbransjen som produsent i Nordisk Film. Reisen til Norlis har faktisk vært veldig tilfeldig. Jeg og noen venner leide en leilighet i Firenze i Italia og på den tiden hadde jeg i prinsippet ikke noe å gjøre. I den leiligheten var det mange bøker og som var eid av en nordmann. Jeg begynte å registrere bøkene derfra for Damms Antikvariat i Oslo. Antikvariatet var eid av en venn av meg og det var slik jeg kom inn i bransjen. I Norlis Antikvariat har jeg vært siden 2014.

Videre forteller Thor Gunnar om historien bak antikvariatet.

– Olaf Norli startet bokhandelen i 1890 i Universitetsgaten 24 der Laura Ashley holder til i dag. Samtidig som han åpnet bokhandelen, solgte han også antikvariske bøker. Bokhandelen ble en blanding av nye og antikvariske bøker samt mye skolemateriell og hadde også et forlag. Olaf Norli hadde ikke barn, men hadde to medarbeidere som stod ham nær. Bjarne Welle og Knut Stalsberg. Etterhvert som bokhandelen og forlaget vokste tok Welle og Stalsberg hver sin del. Bjarne Welle tok over bokavdelingen og antikvariatet mens Stalsberg tok over forlaget. 

Han fortsetter:

– Bjarne Welle hadde en sønn som het Hans Kristian Welle og tok over bokhandelen etter han. Hans Kristian bestemte seg for å selge bokhandelen, som i dag er Norli Bokhandel, men selve antikvariatet ville han beholde. På 1980-tallet flyttet antikvariatet opp til det lokalet vi er i dag. Hans Kristians datter, Nina, tok så over sammen med den mangeårige medarbeideren Rolf Warendorph. Han ble regnet som en nestor i bransjen inntil han pensjonerte seg i februar i år. 

Thor Gunnar forteller at denne unike historien ligger også på hjemmesiden deres, norlis.no.

Kan du egentlig fortelle meg hva en antikvariat er? 

– Antikvarisk betyr jo gammeldags, fortids eller gamle ting. Det er mange som tror vi selger gamle gjenstander fordi de forveksler oss med en antikvitetshandel, men antikvariat er en bokhandel som kjøper og selger gamle, og brukte bøker, manuskripter, kart, bilder og lignende. Vi har også håndskrevne brev som er verdifulle, slik som brev fra forfattere, kongelige og andre kjente personer.

«Vi har også håndskrevne brev som er veldig verdifulle, slik som brev fra forfattere, kongelige og andre kjente personer.»

Den daglige lederen åpner opp et skap i rommet vi sitter i og tar frem et håndskrevet brev fra 1500-tallet til statholderen i Norge på Akershus Slott i Oslo, fra Kongen i København. Dette brevet er priset til 75 000,-.

– Dette er et helt unikt, historisk dokument og svært sjeldne i privat eie. 

Slik som vi nevnte tidligere får man en følelse av å være med i Harry Potter når man kommer inn døren og vi kan tenke at det er flere som får den følelsen. Vi spurte Thor Gunnar: Hvilke personer som oftest kommer innom?

– I og med at vi ligger såpass sentralt i sentrum vil jeg faktisk si alle typer mennesker. Alt fra de genuine samlerne som samler på spesielle forfattere, men også studenter, de som ser etter bøker som ikke lenger er i vanlige bokhandler, og de som er ute etter en spesiell og unik gave. De senere årene har stadig flere yngre fått øynene opp for hvor viktig antikvariatene er. Det har nok noe å gjøre med gjenbruk, men kanskje også som en reaksjon på den stadige digitaliseringen? Det er jo noe spesielt med å holde, bl.a, se og lukte boken også, ikke bare lese på en skjerm. Det gleder oss veldig at så mange unge besøker oss. Derfor pleier vi ofte å slå litt av på prisen når vi forstår at de er skoleelever eller studenter. 

I mars kom jo korona og da ble det totalt nedstengning. Hvordan håndterte dere dette da pandemien kom?

– Vi merket at det ikke kom noen i butikken og da permitterte vi våre ansatte prosentvis. Men dette tok seg opp igjen og selv om salget gikk veldig ned i butikk, så økte det desto mer på nettet. Vi har også et unikt samarbeid med flere andre kollegaer i Norge, Sverige og Danmark hvor vi samler våre bøker på nettsiden antikvariat.net. Denne hjemmesiden har eksistert i mange år og er veldig innarbeidet for de som samler på bøker.

Videre forteller Thor Gunnar om deres julebutikk med julepynt og lengre åpningstider samt åpent på søndager også. Norlis Antikvariat er så og si en skjult perle i Oslo sentrum, men vi ville vite hva Næss´ skjulte perle også var bortsett fra butikken.

– Når vi snakker perler tenker jeg mer på ukjente steder som er litt mer skjulte. Hvis jeg skal si hva som er en skikkelig perle i sentrum som mange ikke tenker seg over så er det Rådhuset. De har fantastiske rom, interiøret er unikt og alt er spesiallaget til huset.

«Hvis jeg skal si hva som er en skikkelig perle i sentrum som mange ikke tenker seg over så er det Rådhuset. De har fantastiske rom, interiøret er unikt og alt er spesiallaget til huset».

IMG_6302

Annet innhold du kanskje vil like