Oslo i sentrum logo

Dette er en kafé der alle gjestene er æresgjester

Maritakafeen ble åpnet i januar 1996 og er en kontaktkafé for de som kommer fra gate- og rusmiljøet. Kaféen ønsker å komme i kontakt med alle som kommer. Alle skal få et tilbud om å ta en prat med de som jobber der hvor medarbeiderne er der for å lytte, støtte og motivere.  Dette er en kafé der alle gjester er æresgjester. 

Anders startet med å ha siviltjeneste i Maritakaféen og valgte etterhvert å jobbe som frivillig medarbeider i en god del år. I dag er han avdelingsleder og har vært der i over 20 år til sammen.

“Det er tungt å jobbe her når man ser at det er så mange mennesker som har det vondt, men samtidig ser man en livsglede, humor, overskudd og talent hos folk som antagelig man aldri hadde møtt eller blitt kjent med i en annen sammenheng. Det er veldig spesielt og det gir mye”. – forteller Anders. 

“Samtidig ser man en livsglede, humor, overskudd og talent hos folk”.

Vi spurte Anders hvorfor de kaller seg for en kontaktkafé.

“Vi er en kontaktkafé fordi vi vet jo at hvis man går i en barnehage og spør barna hva de vil bli når de blir store, så får man oftest høre frisør, lege, brannmann osv. Det er slik at vi ikke er ute etter en pekefinger, men vi vet at det er ingen som drømmer om et sånt liv. At man er ute i gata og ruser seg. Så vi ønsker å komme i kontakt med dem og vi gjør det vi kan for å hjelpe dem videre”. 

Han fortsetter.

“Vi har hatt folk som kanskje i en periode er borte fra det, men som faller tilbake. Mange som vi har blitt kjent med har vi også mistet pga. rusen, men vi tenker at det at vi har fått hatt kontakt med dem har en verdi uansett. Det er med på å gi en annen livskvalitet og at de får møte mennesker. Det er mange frivillige som er her og det at de får møtt noen og snakket med noen om alt, det er verdig uansett og derfor kaller vi det en kontaktkafé.”

“Det at vi har fått hatt kontakt med dem har en verdi uansett”.

Annet innhold du kanskje vil like