Oslo i sentrum logo

Inspirasjonsartikkel

Picture of Mexicanske vibber i Oslo sentrum

Mexicanske vibber i Oslo sentrum

skrevet av Oslo i Sentrum

Mexicanske vibber i
Oslo sentrum

“Fredagstaco” eller “tacofredag” har blitt en typisk nasjonal tradisjon for nordmenn. Det å lage taco på fredager har blitt vanligere opp gjennom årene, men hva er egentlig taco og hvorfor er nordmenn så glad i det?

Taco er en mexicansk rett som består av tortillas, runde, flate lefser av mais eller hvete. Her fyller man det med kjøtt, fisk, skalldyr og topper det med garnityr som grønnsaker, saus og ost. I Norge er den typiske “fredagstacoen” tacoskjell som man fyller med kjøttdeig, grønnsaker, saus, ost og rømme. Hvorfor nordmenn er glad i taco er nok fordi det er enkelt å lage, og at man forbinder det som oftest med kos og hygge. Ifølge en undersøkelse utført av Norstat for Old El Paso viser det at over halvparten av den norske befolkningen faktisk spiser taco én eller flere ganger i måneden.

Hva med å gjøre fredagstacoen til en mer autentisk versjon av Mexico? Det mange ikke vet er at hvis man våger å dykke litt lenger ned i taco-universet, så vil du finne en haug med andre smaker enn de vanlige tacoproduktene man finner i dagligvarebutikken. Autentisk mexicansk mat kan være quesadilla, burrito og ulike gryter med langtidskokt kjøtt, belgevekster, tortillas, salsaer og mye mer!

«Dykk litt lenger ned i taco-universet..»

Dagligvarebutikkene selger mexicanske produkter og det er som oftest der nordmenn pleier å kjøpe ingrediensene sine til fredagstacoen. Men hva med å bytte ut de typiske produktene til litt mer autentiske produkter? Vi har funnet en butikk som selger slike produkter og butikken har flere av mexicanske restauranter i Oslo sentrum som samarbeidspartnere. Sunkost på Gunerius senteret, men vent, helsekostforretning som selger mexicanske produkter i sin butikk? Du tenker sikkert “Hvor er sammenhengen?”. Vi har fått snakket med butikksjefen om deres konsept, Catharina.

Hvor kom ideen om å selge mexicanske produkter fra?

Vår Sunkost er litt annerledes og det er fordi vi selger disse mexicanske produktene. Vi har varer som det ellers er vanskelig å få tak i Norge, og er så og si de eneste som selger produktene med mindre de blir kjøpt opp av andre forretninger. Kaktus Mat ble til ved at Erik, eier av Sunkost, var på forretningsreise og ble veldig inspirert til å importere og selge varene i Norge. Siden har varene blitt solgt via kaktus.no, og her på Sunkost.

Kaktus Mat samarbeider også med noen av de mexicanske restaurantene i Oslo.

Restaurantene kjøper varer av oss og vi har mange gode samarbeidspartnere, blant annet Sylvia Vavik, tidligere kokk på Casa Mexico som ligger på Vippa, og eier av Sylvia’s Mexican Kitchen. Sylvia sverger til Kaktus sine produkter, og er en av våre nærmeste samarbeidspartnere. I 2020 vant Sylvia og teamet hennes på Casa Mexico pris for beste taco, så vi stoler på at hun kan sakene sine.

Hvordan er det folk får vite om dere og at dere selger mexicanske produkter?

Det er mange forumer på Facebook som deler informasjon om mexicanske produkter, og ekstremt mange blir glade for at de finner ut at man kan kjøpe slike produkter hos oss. Folk har fortalt andre, som igjen har fortalt sine. Word of Mouth. Dessuten har også folk googlet mye og sett hjemmesiden til kaktus.no. Er jo ikke helt åpenbart at mexicanske produkter selges hos Sunkost, men det blir mer og mer tydelig at det selges hos oss. Vi har blant annet blitt mer aktive på instagram (kaktusmatoslo), som hjelper i stor grad.

Så om du vil dykke litt mer ned i den mexicanske verden, kan man finne autentiske mexicanske produkter hos Sunkost på Gunerius senteret.

Vi ser at mange har lyst på det og vi finner ut av at folk syns det smaker bedre enn produktene fra dagligvarebutikkene. De pleier å kjøpe tørket chili, salsa, krydder, nixtamalisert maismel, tortillapresser og mye annet, forteller Catharina oss.

«Folk syns det smaker bedre enn produktene fra dagligvarebutikkene».

Om du heller ønsker å få maten servert eller vil prøve ut mexicansk mat før du prøver hjemme først, så har uansett Oslo sentrum en del restauranter som tilbyr autentisk mexicansk mat. F.eks. Cielito og Los Tacos. Du kan finne en oversikt alle her.

IMG_8427

Annet innhold du kanskje vil like