Oslo i sentrum logo

Engebret Café - Oslos eldste restaurant

I 1857 åpnet Oslos eldste restaurant, Engebret Café. Restauranten har bestandig vært en kulturrestaurant der alt fra journalister, politikere, forfattere og mange flere har hatt stedet som en fast møteplass i mange år. Engebret Café har vært på samme linje som den alltid har vært siden 1800-tallet og i 2006 kjøpte Kay opp kafeén. Han og hans kone så potensialet i restauranten og har alltid hatt en interesse for kultur. 

“Vi er nok en av de store tradisjonsperlene i Oslo. Det var flere viktige personer som hadde faste bord på restauranten. Som f.eks. forfatteren og dramatikeren, Henrik Ibsen, et fast bord egnet for to personer. Han mente at man bare skulle fokusere på den ene man pratet med. Komponisten Edvard Grieg hadde også sitt faste bord og hadde i tillegg sin siste fest her for sine Oslovenner i 1906. Da var de 40 personer som samlet seg og spiste skilpaddesuppe og hjortefilé”. 
Forteller Kay Johnsen oss og fortsetter. 

“Vi har et bord oppkalt etter kunstneren Edvard Munch og forfatteren Alf Prøysen. Prøysen likte å sitte i hjørnet i motsetning til forfatteren Bjørnstjerne Bjørnson som satt like ved inngangen slik at han kunne se alle som kom inn, og at alle kunne se han. Det er mye kultur og mange historier her.”

Målet til Kay er at når man går rundt i restauranten så ser man en historie. 

"Uansett hva som henger på veggen her, så er det en historie”.

“Det kan være en norsk historie om Engebret. Det kan være en politisk historie, en kulturhistorie. Uansett hva som henger på veggen her, så er det en historie”. 

Kan du fortelle oss om maten?

“Gjennom alle år er vi den restauranten som selger mest lutefisk og det er alltid kø for å få bord her, også under juletider. De som ikke får bord under juletiden, booker som oftest på nyåret. Derfor har vi også kø på nyåret”.

Restauranten følger norske råvarer over tid. 

“I midten av januar kommer f.eks. skreien fra Lofoten. Så kommer lam og hvasser asparges. Hvalbiff. Så kommer selvfølgelig vilt og sopp på høsten. Ja, vi følger hele tiden årstiden”. 

Kay forteller oss at Engebret Café var også den første restauranten som begynte med smørbrød i 1862 og at de fortsatt serverer smørbrød den dag i dag. 

“Vi er glad i tradisjoner og jeg tror også at det trengs en som opprettholder tradisjoner i Oslo. Det kommer jo nye restauranter og konsepter hele tiden, og her er det litt sånn anti minimalistisk i forhold til andre. Vi jobber med å opprettholde tradisjonene våre hver dag for at det skal fortsatt være det samme her om 50 år”. 

“Vi er glad i tradisjoner og jeg tror også at det trengs en som opprettholder tradisjoner i Oslo".

Engebret Café har foreløpig stengt grunnet til de nye tiltakene, men har planer om å åpne igjen 4. februar. (Med forbehold om endringer). Følg med for nye oppdateringer på deres hjemmeside.

Annet innhold du kanskje vil like