Oslo i sentrum logo

Slik lager du en surdeigsstarter

Nils fra Bakeriet Kveitemjøl viser deg hvordan du lager en surdeigsstarter. Dette er en prosess som tar over flere dager, men man trenger ikke så mye utstyr. Se videoen for veiledning. 

Du trenger:

  • Kjøkkenvekt
  • Kjøkkenbolle
  • Sleiv
  • Rugmel
  • Lunkent vann

Dag 1

Bland 150 gram sammalt rugmel med 150 gram lunkent vann i en kjøkkenbolle. Bland dette sammen. Legg et kjøkkenhåndkle over, og la det stå på benken i 24 timer. 

Dag 2

Ta frem bollen med blandingen fra dag 1 og ta bort 1/2 av melblandingen. Tilsett 150 gram sammalt rugmel og 150 gram lunkent vann. Så blander du det sammen. Trekk kjøkkenhåndkle over og la det stå på benken i 24 timer. 

Denne prosessen tar du og gjentar fra 7 til 14 dager og da vil blandingen begynne å vokse og boble. Når den har vokst til dobbel størrelse er den klar til å brukes.

Annet innhold du kanskje vil like